Hei Microsoft,

Jeg satt her og lurte på hva jeg skule finne på, så jeg tenkte at jeg kunne installere Visio - du vet, et av disse artige programmene som følger med MSDN.

Jeg puttet DVDen i spilleren og valgte setup.exe. Etter et par sekunder spurte programmet om aktiveringskode. Jaja. Jeg lette gjennom kodene som fulgte med MSDN, uten å finne noen kode. Heldigvis hadde jeg spandert en times tid på å finne ut av dette tidligere en dag jeg kjedet med. Første gangen jeg prøvde meg virket ikke msdn registreringswebben, så jeg kunne hygge meg med å taste inn massevis av informasjon mange ganger, uten å få annet enn en feilmelding tilbake når alt var på plass. Som en spiss på denne deilige brukeropplevelsen, hygget jeg meg med å knuse et tastatur og slå et hull i døren også. (Man må jo ha litt mosjon også - og ingen andre firmaer enn Microsoft motiverer meg til hyppige og lange økter foran boksesekken i tilfluktsrommet - eller til å mosjonere med tastaturer og møbler på kontoret.) Den andre gangen trengte jeg bare å taste inn informasjonen tre ganger før jeg oppdaget ordspillene i dokumentasjonen, og fikk en bekreftesle på at alt var ok. Kjempemorsomt med slike ordspill og tvetydigheter - nesten som å spille på automater - bare enda mosommere siden man vinner programvare for titusenvis av kroner, i stedet for noen dølle tiere... Onde tunger ville kanskje mene om at man allerede har betalt disse kronene for programvaren - men de forstår selvfølgelig ikke at man også må gjøre seg fortjent til å bruke den!

Jeg lette gjennom listen over programmer på registreringswebben, uten å finne noen "Microsot Office Visio Professional 2003". Etter litt fundering bestemte jeg meg for å prøve "Visio professional 2003", som stod på listen, men ikke på noen av DVD'ene. Det funket. Genialt altså - slike avvik mellom produktnavn er en brilliant måte å forhindre ar crackere som klarer å a) stjele en MSDN CD, og b) å cracke den rette MS passport, skal kunne installere ulovlige kopier av Visio. All ære til Microsoft for å være innovative i kampen mot ulovlig kopiering!

Siden jeg tross alt kjedet meg i dag (jeg hadde ikke planlagt å jobbe mer enn 10 timer denne dagen på grunn av liten arbeidsmengde), var det deilig å kunne slappe av i noen minutter mens jeg tastet lisenskoden bokstav for bokstav. Forrige gang prøvde jeg å lagre listen, for å kopiere koden rett inn i programmet, men det gikk selvfølgelig ikke, siden siden ikke var html, men et script. Nok en fiffig detalj for å hindre crackere i å automatisere ulovlig kopiering - eller enda verre, - å hindre folk å jobbe effektivt. Folk er altfor opptatt av effektivitet. Det er en av tingene jeg liker med Microsofts programmer og websteder - alt går i et behagelig tempo, - man slipper å stresse med å måtte gjøre ting hele tiden. Jeg kan koke kaffe mens maskinen booter eller avslutter, og jeg kan lese vg.no med verdens beste samvittighet mens Word eller Visual Studio starter opp. Nå har jeg bare en Dual 3 GHz Xeon maskin med 1 GB RAM og 2 SATA sisker i striping på en 64-bits kontroller - så jeg har jo ikke akkurat lagt forholdene til rette for at noe skal gå fort heller.

Da jeg hadde tastet inn lisenskoden, ble Visio installert. Jeg startet programmet og fikk spørsmål om aktivering - en annen kjekk funksjon i Microsofts programmer. Tenk så trist om jeg liksom kunne kommet i gang med det jeg egentlig skulle gjøre, når jeg i stedet kunne kose meg i 10 - 15 minutter til med å taste inn vilkårlige bokstaver og tall! Maskinen jeg utvikler på er selvsagt ikke på Internett. Internett er fint til mye, men det er liksom ikke et sted der man legger originalkopiene av kildekoden sin - ikke når brannveggen rapporterer om titalls tusen angrep i timen. All programutvikling skjer derfor på et internt, sikkert nett. Jeg hadde selvfølgelig en baktanke med dette valget i sin tid - dersom jeg hadde satt utviklingsnettet på Internett - så kunne jeg jo aktivert programmene automatisk, og mistet gleden over å taste vilkårlige tall på telefonen og tastaturet til kroppen yrer i ekstase.

Stemmen på aktiveringstelefonen tok seg god tid og forklarte alt i detalj. Noen firmaer ville sikkert ha tilbudt et eget valg for folk som har vært gjennom prosessen før - men heldigvis tar microsoft hensyn til oss som elsker å kaste bort tid. Jeg tastet og tastet og tastet bokstaver og tall til jeg nesten ikke klarte mer. Først på telefonen, og så på tastaturet. Deilige, totalt intetsigende rekker av tastetrykk. Men som all herlighet, nådde jeg til min store skuffelse slutten. Etter en drøy halvtime kunne jeg endelig sette meg ned å gjøre det jeg skulle. Men hva var nå det igjen? Oppgaven som fikk meg igang glemte jeg fullstendig i all gleden over å kommunisere med Microsofts systemer.

Så igjen, tusen tusen takk for at dere tar godt vare på oss som elsker å kaste bort tid. Det er mange som beklager seg over dyr programvare, eller over at de må taste inn alle disse greiene - men de kan jo bare laste ned en en crack fra nettet - så slipper de begge deler. Så kan vi som betaler for programvaren få denne lille hyggestunden hver gang vi skal installere noe.

Det er også en ekstra trygghet å vite at dersom Microsoft noengang går konkurs, så kan jeg ikke lenger installere programmene jeg har betalt for. Det ville være straff som fortjent for oss kunder, om vi skulle være så kjipe å ikke fortette å kjøpe Microsofts vidunderlige programmer.

Jarle
(også postet på no.alt.frustrasjoner)